Behandeling

Tuina Therapie kenmerkt zich door een grote variëteit aan massage-, mobiliteits- en manipulatietechnieken waarbij de huid, spieren, pezen, gewrichten en acupunctuurpunten worden gestimuleerd. Anders dan bij acupunctuur komt hier geen naald aan te pas. De acupunctuurpunten worden namelijk door middel van de duim of ellenboog van de therapeut gestimuleerd. De behandeling wordt op een behandeltafel of stoel uitgevoerd. Meestal wordt de massage direct op de huid toegepast, soms ook over de kleding heen.

Diagnose
Bij het eerste consult wordt een intakegesprek gehouden. Op basis van vragen, het voelen van de pols en het bekijken van de tong – volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde –  stelt de Tuina therapeut een diagnose waar een persoonlijk behandelplan uit voortvloeit. Aansluitend start de behandeling.

Duur en aantal behandelingen
Het intakegesprek inclusief de eerste behandeling duurt één uur en een kwartier. Vervolgbehandelingen duren in principe één uur. In de praktijk is er na 3 tot 5 behandelingen duidelijk verbetering merkbaar of is de klacht verholpen.

Vergoeding
Als u aanvullend verzekerd bent, vergoedt uw ziektekostenverzekeraar (behalve CZ, OHRA, NN en Just) een deel van de kosten van de behandeling. Kijk voor de vergoeding per behandeling in uw polis of in het overzicht van vergoedingen per verzekeraar.

Behandelingen combineren
Voor een behandeling heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig. Wel adviseer ik u bij ernstige problemen altijd eerst bij uw huisarts langs te gaan. U kunt tegelijkertijd een behandeling bij verschillende therapeuten volgen, maar stel hen wel allebei op de hoogte.

Advies
Vóór de behandeling kunt u het beste geen koffie, drop, rode wijn of zuurtjes nuttigen. Ook wordt u verzocht de tong niet te schrapen of te poetsen. Dit kan namelijk het stellen van de diagnose via het bekijken van de tong beïnvloeden.